Учебник по турски

Учебник по турски

Още сега си поръчвайте самоучител по турски, защото турският език се говори от над 70 милиона души по целия свят, което го прави най-широко разпространеният тюркски език изобщо. Турско говорящите са предимно на територията на Турция, макар да има значителни популации и в Германия и по-малки в Кипър, където е втори официален език, България, Румъния и други част от Източна Европа.

Кюрдският език се говори от около 7 до 10 процента от населението на Турция. Дори малцинствата там обикновено говорят два езика и знаят турски до известна степен.

През последните години няколко милиона турско говорящи имигрираха в Западна Европа, предимно Германия. Днес там официално живеят над 2 милиона турски имигранти. Турският език също така има официален статус в град Призрен в Косово и няколко области в Република Македония. Турскоезични групи има още и в Белгия, Франция, Великобритания, Швейцария, Австрия и Нидерландия. Поради тази причина е добра идея да потърсите курсове по турски и да започнете изучаване на турски език.

Турският език е част турската подгрупа, която е част от огузките езици, включващи още гагаузки и азерския езици. Огузките езици сформират югозападната подгрупа на тюркските езици. Езиковата група се състои от около 30 говорими езика в Източна Европа, Централна Азия и Сибир. Интересно е, че всъщност има връзка между турския азерски.

Официалният писмен и говорим език по време на Османската империя всъщност е бил смесица между турски, персийски и арабски. Той се е различавал значително от ежедневния турски език за периода и е наричан османски турски.

Корените на турския език се откриват в Централна Азия. Първите писмени доказателства за съществуването му датират опреди 1200 години. Издигането на Османската империя е помогнало за разпространението на езика и достигането му до Турция. Тюркският възниква през Средновековието от 6-ти век до 11-ти век, когато хората говорещи тюркски са се заселили в земите на Централна Азия, покривайки огромен регион, простиращ се от Сибир до Европа и Средиземноморието.

След Първата световна война Османската империя се разпада и това води до многобройни политически и националистически реформи. През 1928г. турският водач Ататюрк задвижва много реформи, които включват модификации в турската азбука и приемането на фонетичния вариант с използването на латински букви.

По същото време е учредена Турската езикова асоциация, която се опитва да реформира турския език като премахне чуждиците от персийски и арабски, за да ги замени със съответните думи с турски корени.

Тези лингвистични промени, включително въвеждането на нова турска азбука, оформят турския език такъв, какъвто го знаем днес. Влиянието на Турската езикова асоциация продължава до 1951г., когато става независим орган. Днес истанбулският турски е официално приетият стандарт в Турция.

Вече има достатъчно разнообразие от уроци по турски език и дори можете да научите турски език онлайн. Нужно е само да си поръчате някой евтин, но ефективен самоучител по турски.

Leave a Reply

Можете Да Изтеглите Това Помагало Още В Този Момент!

 

изучаване на турски език
     

аудио уроци по турски език